Merhaba, biz bir ekibiz ve adımız PROJX.
Bize merhaba demek için;

[email protected] . +902123257300
 

Denenmiş En İyi 7 UX Araştırma Tekniği

07 ağustos 2022

Bu içeriğimizdde birbirinden değerli 7 farklı denenmiş ve UX projelerinde gerçek verilerle kanıtlanır niteliğe ulaşmış teknikten bahsedeceğiz. Sıra sıra tekniklerden bahsedeceği. İçeriğimizde bu tekniklerin  neden başarılı olduklarını da anlayacaksınız.

1.Teknik: Kart Sıralama
Bu teknik genel olarak UX alanı için bilinse de çok öncesinde psikolojik araştırmalarda kullanılmış bir tekniktir. Yapı olarak basit olan bu teknikte; bir karta kelime veya kelime grupları yazılır, kullanıcılardan bunları kategorize etmeleri istenir (Çalışmanın biçimine göre kategori adları da oluşturulabilir). Geçmişte psikoloji için oldukça yararlı olan bu teknik günümüzde ise bilgi mimarisi ile yeni ürünleri incelemede veya doğru yöne ilerlemekte yardımcı oluyor.

Günümüzde birçok kart sıralama tekniği bulunuyor, çağın getirdiği çeşit fazlalığı bu alanda da mevcut  Dikkat edilmesi gereken ise çalışmalarınız için doğru olanı seçmek, şu anda erişilebilecek uzaktan kullanılabilecek birçok online aracın yanı sıra lokal kullanıma imkan veren araçlar da mevcut.

Bu teknik neden tercih edilmeli?

  • Araştırma yönünden oldukça ucuz maliyetli,
  • Katılımcıların ve müşterilerin anlayabilmesi adına oldukça basit,
  • Erken UX projelerinde fikir almak için kolayca kullanıcı geri dönüşü alınabilecek bir metot.

2. Teknik; Uzman İncelemesi
Uzman incelemeleri tekniğinde, kullanıcı arayüzü üzerinden ilgili ürünün tasarım, erişilebilirlik ve kullanılabilirlik gibi nitelikleri tek bir uzman ile gerçekleşir. Bu teknikte sabit bir ilerleyiş olmadığı gibi teknik uzmandan uzmana veya üründen ürüne farklı varyasyonlar ortaya koyabilmektedir. Teknik üzerindeki kilit nokta uzmandır. Uzmanımız ne kadar UX ve kullanabilirlik üzerine tecrübeli ise katkısı o kadar fazla olacaktır.

Bu teknik neden tercih edilmeli?

  • Diğer kullanılabilirlik tekniklerine göre iki katı daha hızlı, kolay ve ucuz,
  • Tek bir profesyonel ile veri elde etmek mümkün,
  •  İleri dönem UX araştırmaları için yol gösterici manada oldukça faydalı (unutmadan eklemek gerek geçmişte çoğu firma UX kısmını sadece bu teknik ile geçiştirmekteydi .smiley)

3. Teknik; Göz Hareket Takibi
Hangi sistemden bahsedersek bahsedelim, kullanıcıların sizin sisteminizdeyken nerelerde vakit geçirdiklerini bilmek oldukça kullanışlı olacaktır. Ana katkısı kullanıcı arayüzü üzerine olurken bunun yanı sıra içeriklerde öncelik olarak neleri belirleyebileceğinize de yol gösterecektir. Hemen hemen tüm alanlarda kullanılan bu teknik fiyat ve performans bakımından oldukça faydalı bir UX tekniği konumunda.

Bu teknik neden tercih edilmeli?

  • Geçmişe oranla göz takip sistemleri daha az yer işgal eden bir konumda ve kullanılabilirlik testleri ile karşı karşıya geldiklerinde bir karmaşa oluşturmuyorlar,
  • Maliyetli olsa da geçmişe oranla daha makul miktarlarda kullanılabilir durumda,
  • Gelişen veri saklama ve izleme yöntemleri ile daha güvenilir sonuçlar vermekteler,
  • Müşterilerin UX adına en sevdikleri yöntem geçmişte de olduğu gibi bugün de göz takip sistemi smiley

4. Teknik; Alan Çalışmaları
Alan çalışmaları denildiğinde kapsanan küme oldukça geniş bir alana yayılabiliyor ve bunları saymak bizim için okumak ise sizin için yorucu olacaktır smileyFakat tüm olayı şu cümle ile özetleyebiliriz; kullanıcıları doğal ortamlarında izleyerek, davranışlarını araştırılan ürün için ölçülebilir şekilde veriye dönüştürme. Bu teknik içerisinde röportaj, anket, entografik araştırma gibi çalışma biçimleri de yer almaktadır.

Bu teknik neden tercih edilmeli?

  • Hala daha alan çalışmalarındaki kadar ürünlerin kullanıcılarda bıraktığı etkiyi tam anlamı ile yansıtabilen bir teknik yok,
  • Araştırmacıları ve geliştiricilerin ürünleri açısından en fazla sonucunu merak ettikleri teknik konumunda,
  • Doğru yapılması halinde en ince noktalara ışık tutulurken sorun tespiti ve bunların çözümüne dair dönüşler elde edilebilmekte.

5. Teknik; Kullanılabilirlik Testi
Uygulamaların ön sürümlerinde karşılaşılan herkesin aşina olduğu bir tekniktir. Çoğu firma için UX denildiğinde akla gelen en eski ve değerli teknik dersek yanlış olmaz. Kullanılabilirlik testlerindeki ana amaç kullanıcıların ürün üzerinde belirli görevleri yerine getirermelerini gözlemleyerek veri elde etmektir. Bu teknik tek bir amaç için kullanılabilirken daha geniş kapsamlı bir çalışma için de kullanılabilir durumdadır.

Bu teknik neden tercih edilmeli?

  • Doğru bilgilendirilmiş kullanıcıları an be an takip ederek veri elde edilebilecek bir teknik olması sebebi ile oldukça faydalıdır,
  • Spesifik eylem planları için daha detaylı sonuçlar elde etmeye elverişlidir,
  • Müşteriler de bu tekniğin uygulamasında gözlemci olarak katılabilir.

6. Teknik; Uzaktan Kullanılabilirlik Testi
Geçmişte oldukça pahalı olan bu teknik günümüzde en fazla tercih edilen tekniklerden. En büyük avantajı ise laboratuvar ortamı yaratmaya gerek duymadan kolay bir şekilde yapılabilmesi. Geçmişle karşılaştırıldığında yapı olarak daha uygun maliyetlerde olduğunu söylemek de mümkün. Ağ bağlantısı bile kimi zaman tek başına yeterli. smiley

Bu teknik neden tercih edilmeli?

  • Laboratuvar ortamından doğacak zaman ve para kaybını engeller
  • Daha geniş bir test ağı oluşturmaya imkan sağlar
  • Birçok yönden laboratuvara göre daha faydalı sonuçları ortaya koyar

7.Teknik; Kullanıcı Portföyleri
Kullanıcı portföyü ürün ve işleyişe göre değişim gösteririken teknik içerisinde hedef kullanıcılara yönelik çalışma ön plana alınır. Teknik içerisinde kullanıcıların hedefleri, gösterdikleri tutumlar ve sahip olduğu karakteristik özellikler merceğe alınır. Tüm bunlara ek olarak (tabi ki ) kullanıcıların ürünlerden ne bekledikleri de incelenir.
Kullanıcı portföyü tekniğinin en büyük avantajı kullanıcı araştırmalarından oluşturulması sebebi ile tasarım sürecinde fayda sağlayacak canlı bir yol gösterici konumunda olmasıdır. Her bir portföy kendi içerisinde bir hikaye barındırırken yaratım sürecinde bunların üzerine odaklanılarak daha iyi işler çıkarmak mümkün olacaktır.

Bu teknik neden tercih edilmeli?

  • Eski kullanıcı profillerine nazaran daha spesifik ve derin bir kullanıcı önizlemesini mümkün kılar,
  • Çalışma esnasında sürekli olarak konuşulabilir veri sunduğu için daha pratiktir,
  • Birçok eğlenceli ve ilginç olabilecek sonucu ortaya koyabilir, daha akılda kalıcı verileri elde etmek mümkün olur.