Merhaba, biz bir ekibiz ve adımız PROJX.
Bize merhaba demek için;

[email protected] . +902123257300
 

Walmart Kanada, Tedarik Zinciri Zorluklarını Çözmek için Blockchain'i Nasıl Kullanıyor?

19 ocak 2022

Walmart, uzun zamandır tedarik zinciri yönetiminde lider olarak biliniyor. Bununla birlikte, hünerleri onu on yıllardır taşımacılık endüstrisinin büyük sıkıntısı olan büyük veri tutarsızlıklarından koruyamadı. Bu tutarsızlıklar yük taşıyıcılar için fatura ve ödeme sürecinde ortaya çıkarak maliyetli uzlaşma çabalarını gerektiriyor ve ödeme gecikmelerine neden oluyor. Ardından, Walmart Canada bir çözüme öncülük etti: 70 üçüncü taraf nakliye şirketinden gelen faturaları ve onlara yapılan ödemeleri yönetmek üzere otomatik bir sistem oluşturmak amacıyla bir dağıtık hesap defteri (DLT) teknolojisi olan blok zincirini kullandı.

Bu makalenin yazarlarından biri (John Bayliss) ve onun Walmart Canada ekibi sorunu çözmenin yeni yollarını düşünmeye başladı ve bu girişimi başlattı. Verilerin büyüklüğü muazzamdı. Walmart Canada, hem kendi taşıma filosunu hem de üçüncü taraf taşıyıcıları kullanarak Kanada genelindeki dağıtım merkezlerine ve mağazalara yılda 5 yüz binden fazla gönderi teslim ediyor.

Sınırlar, zaman dilimleri ve farklı iklimler arasında çoğu bozulabilir olan büyük miktarda malın taşınmasına yönelik temel bir hizmet, muazzam bir operasyonel zorluktur. Bu süreç, sevk edilen her yük için bağımsız olarak hesaplanması ve her faturaya dahil edilmesi gereken durma yerleri, yakıt miktarı ve sıcaklık güncellemeleri gibi takip edilmesi gereken veri noktalarını gerektirir. Faturalara dahil edilmesi gereken 2 yüzden fazla veri noktası olduğunu düşünürsek, fatura ve ödeme sürecinde bir sürü veri tutarsızlığı olması anlaşılıyor. Faturaların yüzde 70'inde tutarsızlıkların giderilmesi gerekiyordu. Bu sırada işlem maliyetleri artıyordu ve ödeme bekleyen taşıyıcılar mutsuzdu.

Bir analiz, sorunun temel nedeninin Walmart Canada ile taşıyıcıları arasında birbiriyle uyumlu olmayan birden fazla bilgi sisteminin kullanılması olduğunu belirledi. Sonuç olarak, hesap güncellemelerinin manuel olarak yapılması gerekiyordu, bu da tutarsızlıklarla dolu, yoğun emek gerektiren ve zaman alan bir süreç demekti.

Walmart Canada'nın teknoloji liderlerinden biri, uyumsuz kurumsal sistemler sorununun üstesinden gelecek ve tüm taraflar tarafından paylaşılan tek bir gerçeklik kaynağı oluşturacak bir blok zinciri ağı oluşturarak süreci otomatikleştirmeyi önerdi. Ancak bazıları bu dönüşüme şüpheyle yaklaştı, çünkü blok zinciri teknolojisi henüz önemli ve iş açısından kritik bir işlevde kullanılmamıştı. Ayrıca, birden fazla blok zinciri çeşidi vardı. Kripto para birimleri için kullanılanlar gibi halka açık bir blok zinciri ağına mı, yoksa özel bir blok zinciri ağına mı sahip olmak daha iyiydi?

Walmart Canada, bu konuda yardım almak için dağıtık hesap defteri teknolojisini kullanarak yenilikçi kurumsal çözümler geliştirme ve uygulama konusunda lider olan DLT Labs'a başvurdu. Kısa bir süre sonra, Walmart Canada'nın taşıyıcılarından Bison Transport, bir ağ geliştirmekle görevli ekibe katıldı. Başlangıçta Walmart Canada ve Bison Transport'u içeren pilot bir versiyon kapsamlı bir şekilde test edildikten sonra Ocak 2019'da kullanıma girdi. Deneme süreci başarıyla tamamlandı ve Mart 2021'de DL Freight olarak bilinen ağ, diğer 69 taşıyıcıya da sunuldu. Sistem, nakliyecinin teklifinden teslimat belgesine ve ödeme onayına kadar her adımda sürekli olarak bilgi topluyor. Bu bilgiler otomatik ve gerçek zamanlı olarak tutuluyor, senkronize ediliyor ve yalnızca işlemde yer alan taraflarca görülebiliyor.

Tüm verilere göre, sistem muazzam bir başarı elde etti. DL Freight'ten önce faturaların yüzde 70'inden fazlası tutarsızdı. Bugün faturaların yüzde 1'inden daha azında tutarsızlıklar bulunuyor ve bu anlaşmazlıklar kolayca tespit edilip hızla çözülüyor. Ödemelerin haftalar veya aylar sürdüğü günler geride kaldı, taşıyıcılar artık ödemelerini zamanında alıyor.

Bir blok zinciri ağı oluşturmakla ilgilenen diğer şirketlerin Walmart Canada başarısından çıkarabileceği dersler şunlar:

1. Ana paydaşları dahil edin.
Kuzey Amerika'nın en büyük taşıma filolarından birine sahip olan Bison Transport'un katılımı, tasarım ekibinin çözülmesi gereken sorunlar hakkında taşıyıcıların görüşünü almasını sağlayarak çözümlerin yalnızca Walmart için değil, lojistik ortakları için de işe yaramasını sağladı.

2. Özel veya halka açık blok zinciri kullanmanın artılarını ve eksilerini değerlendirin.
Herkesin izin istemeden katılabileceği halka açık bir blok zinciri ağı, üzerinde depolanan bilgilerin sınırsız olarak görüntülenmesine izin verir, aracıları ortadan kaldırır ve herhangi bir yönetici partiden bağımsız olarak çalışır. Bu tür ağlar, dijital tüketici teklifleri (NFT'ler gibi), kripto para birimleri ve bireylerin dereceleri veya sertifikalarını doğrulamak için çok uygundur.

Ancak özel ağlar (katılmak isteyen tarafların izin almasını gerektirenler) genellikle işletmeler için çok daha uygundur. Çünkü erişim doğrulanmış üyelerle sınırlıdır ve yalnızca doğrudan birlikte çalışan taraflar değiş tokuş ettikleri belirli bilgileri görebilir. Bu durum, endüstriyel düzeyde güvenlik gereksinimlerini daha iyi karşılar. Bu nedenlerle Walmart, açık kaynaklı bir platform olan Hyperledger Fabric üzerine kurulu özel bir ağ kullanmaya karar verdi.

3. İş kuralları ve hesaplamalar üzerinde anlaşın.
Herhangi bir karmaşık işletmenin hem sabit hem de değişken süreçleri ve maliyetleri vardır. Blok zinciri özellikli bir sistem oluşturmak için temel bir ön koşul, tarafların ağın kullanacağı tüm hesaplamaları ve iş kurallarını kabul etmelerini sağlamaktır.

Walmart ve taşıyıcıları için bu, her bir taşıyıcının benzersiz verileriyle (satıcı adı, ödeme koşulları, sözleşme süresi, genel hüküm ve koşullar gibi) çalışmak anlamına geliyordu. Bu bilgiler, yakıt ve vergi oranları gibi ana bilgi tablolarıyla birleştiriliyor. Yani taraflar blok zincirinin faturaları hesaplamak için kullanacağı formülleri ortaklaşa kabul etmelidir.

DL Freight blok zinciri, yakıt maliyetleri, seyahat masrafları ve teslimat noktasındaki gecikmeler gibi bilgileri hesaba katarak her bir teslimat boyunca tüm veri noktalarını gerçek zamanlı olarak işler. Sistem, maliyetler biriktikçe gerçek zamanlı olarak gelişen bir fatura oluşturur.

4. Kontroller ve dengeler oluşturun.
Otomatik kontroller ve bakiyeler hem hataları önlemek hem de performansı artırma fırsatlarını belirlemek için blok zinciri sistemine yerleştirilebilir ve yerleştirilmelidir de. Örneğin, taşıyıcının kat edilen mil ve tüketilen yakıtla ilgili bilgileri, kamyonlardaki bağımsız cihazlardan bildirilen Nesnelerin İnterneti (IoT) verileriyle otomatik olarak karşılaştırılır ve herhangi bir tutarsızlık anında belirlenir.

Bu kontroller ve dengeler, kendi kendine öğrenen bir sistem oluşturur. Birden fazla taşıyıcı zaman içinde aynı başlangıç ve bitiş noktaları arasında seyahat eder. Taşıyıcıların performans geçmişi toplanır ve sonraki her yolculukla otomatik olarak karşılaştırılır. Bu da hem Walmart'ın hem de taşıyıcıların operasyonlarını optimize etmesine yardımcı olur.

Otomatik çek ve bakiyelerin getirdiği mali avantaj ödemelerle sınırlı değildir. Örneğin, sistem tüm finansal hesaplamaları otomatikleştirdiği ve süreç boyunca bunları sürekli olarak güncellediği için, ödenmesi gereken faturaların taşıyıcı finansmanı gibi herhangi bir finansal hizmet de otomatikleştirilebilir. Çünkü blok zinciri sistemi bir faturanın doğru ve geçerli olup olmadığını belirleme ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu durum, işletme sermayesinin yüksek verimle yönetimini mümkün kılar ve böylelikle tedarik zincirinin herhangi bir aşamasında finansman sağlayabilen finansal kurumlar için bir pazar yaratır.

5. Eski BT sistemlerini değiştirmeye çalışmayın.
Eski sistemler daha eski ve katı olsa da çoğu zaman benzersiz güçlü yönleri vardır ve tuttukları veriler değerlidir. Bu nedenle, eski sistemlerin değiştirilmesinde ısrar etmek yerine, herhangi bir blok zinciri sisteminin tarafların eski sistemlerine entegre olacak şekilde tasarlanması önemlidir. Bunu yapabilmesi, blok zincirinin en büyük faydalarından biridir.

Blok zinciri platformunun en büyük faydalarından biri, uçtan uca tedarik zinciri görünürlüğünün Walmart Canada ve taşıyıcıları arasında yarattığı eşi görülmemiş düzeyde güvendir. Girişimin asıl amacı, anlaşmazlıkları ve boşa harcanan kaynakları ortadan kaldırmaktı. Ancak blok zinciri çözümü bunun ötesine geçerek Walmart'a ve tedarik zinciri ortaklarına, büyük operasyonel iyileştirmelere yol açan içgörüler de sağladı.

Örneğin, zaman ve yakıt tüketimi açısından hangi rotaların en güvenli veya en iyi olduğunu belirlemek ve araç, rota, yük ağırlığı ve hatta seyahat için en uygun zamana (gündüz veya gece) göre verimliliği optimize etmek artık mümkün. Blok zinciri sistemi ayrıca bu kadar çok yükün gelişini dengelemek gibi oldukça zor olan bir işin de üstesinden gelmeye yardımcı oldu: Araçların beklenen varış zamanlarını dağıtım merkezleriyle veya mağazalarla sürekli güncel ve otomatik olarak paylaşarak teslimatlar daha iyi koordine edilebiliyor.

Walmart Canada sisteminin başarısı, blok zincirinin potansiyelini, teknolojinin önemli operasyonel ve finansal kazançlar sağlayabileceğini ve tedarikçi ilişkilerini iyileştirebileceğini göstermiştir.

HBRTürkiye