Merhaba, biz bir ekibiz ve adımız PROJX.
Bize merhaba demek için;

[email protected] . +902123257300
 

Metaverse nedir?

15 mart 2022

Bugün itibari ile baktığımızda “bitcoin”, “kripto” kavramlarının yaygınlaşmasının üzerinden hatırı sayılır bir zaman geçti. İlk aşamalarda ve şu an bile her birimiz için yatırım üzerine “network oyuncağı” olarak anılan bu kavramlar, dünya genelinde müthiş bir sarsılmaya yol açtı. Gel gelelim Metaverse kavramına;  Metaverse için ise daha önce karşılaşılan küçümsemelerden eser yok. Bunun temel sebebi de kesinlikle şu an için kripto varlıkların ticari bakımdan ciddi konuma sahip olması.Metaverse için oluşan algı malum, peki metaverse nedir, bizlere neler vaat ediyor? İşte bu kısımlarda sadece popülerlik rüzgarına kapılarak saygı duyulmasını değil irdeleyerek “gerçekten” ne olduğunun üzerine araştırma yapılmasının gerektiğini düşünüyoruz. Gelin hep beraber kripto varlıkların oluşturduğu algılardan kurtularak Metaverse’e yakın bir bakış atalım.

Metaverse’ün Kısacası..
Teknik bir açıdan yaklaşılır ise Türkçe’de Metaverse için kullanılan sanal evren kelimesi üzerinden gitmek en uygunu olacaktır. Sanal evreni bilgisayar veya sanal gerçeklik cihazları üzerinden erişilebilir, 3 boyutlu, sosyal ve ticari bakımdan hem günlük hayatın hem de internetin biçimlendirilmesi olarak tanımlayabiliriz.

Tanımın bu şekilde ucu bucağı olmayan senaryolara gebe olması; belki sizlerinde dahil olduğu yazılımcı, tasarımcı, sanatçı ve yatırımcı gibi birçok grubun ilgisini çekerken, bu teknolojinin daha hızlı yayılmasına da vesile oluyor. Öyle ki; hali hazırda farklı alanlar üzerine çalışan birçok kişi, sadece potansiyel olarak sunabileceği imkanlar sebebi ile bir anda metaverse üzerine yoğunlaşmış durumda. Şunu belirtmek gerek; bu çok da sağlıklı bir eğilim olmayabilir.

İnsanların metaverse kavramı üzerine yoğunlaşan bu ilgisinin karşılığını vermek için birçok yeni proje ardı ardına piyasaya sürülmekte. “Proje” başlığı ile çıkan bu fikir veya ürünlerin arkalarında sadece birkaç önemli ismin olması bile ticari olarak önemli varlıklar olmasına yetiyor. Kripto üzerine biraz ilgili olanların da katılabileceği gibi daha önce yaşanan büyük dalgalanmaların ışığında sadece birkaç önemli isim bu “assetler” için dayanak olmamalı denilebilir.

Metaverse kavram olarak yeni yeni hayatlarımızda yer alsa da biçim bakımından geçmişteki bazı önemli projeler ile de karşımıza çıktı. Özellikle fikir açısından Second Life isimli çevrimiçi oyun, şu an için Metaverse içerisinde tanımlanan niteliklerin birçoğunu barındırmaktaydı. Simülasyon, oyun içi ekonomi ve sosyal aktivite gibi metaverse tarafında duyduğumuz birçok imkan hali hazırda bu oyunda bulunuyordu. Oyunun piyasaya çıktığı tarihi ise 2003...


“Metaverse, her şeyden çok daha yaygın ve güçlü olacak.
Eğer bir şirket bunu kontrol ederse, bu şirket dünyadaki her bir hükümetten daha güçlü ve
dünya üzerindeki “Tanrı” konumunda olacaktır.”

Tim SWEENEY

Epic Games Kurucusu ve Unreal Engine Motorunun Yaratıcısı

 

Kısacası metaverse ilk defa karşımıza çıkan bir şey değil ama ilk defa düzeni değiştirebilecek potansiyele sahip olduğu her birimiz tarafından kabul edilmiş durumda. Şu an için birçok global iş ağına sahip firmaların bile bu alana dair oluşturduğu projeler bulunuyor.
Metaverse’ün tarihçesi, insanlarda oluşturduğu algılardan kısaca bahsettik. Bu noktadan sonra kısım kısım metaverse’ü ele alacağız.

1)Metaverse’ün anlık durumu geleceği adına sadece bir fikir oluşturmalı!
Metaverse adına ortaya çıkan birçok “asset” şu an için önemli derece algı oluşturdu demek mümkün. Buna en kolay verilecek örnek; borsada MANA ismi ile anılan Decentraland projesi. Proje hacim ve bilinirlik olarak lider konumunda olsa da Metaverse için fikir sahibi olmanın ötesinde bir etkiye sahip değil. Şunu kabul etmek gerek; ilgili proje müthiş geniş bir yaşam simülasyonu vaat etmekte. Ama bu sadece Decentraland ile sınırlı, söz konusu Metaverse ise tek bir projeye ya da fikre tutulu kalmayın, ufkunuzu genişletmeye özen gösterin.

2) Metaverse Coinleri ve bunların ifade ettiklerini bilmeden işlem yapılmamalı!
Metaverse kategorisinde çıkan projelerin tümünün Token ve Coin olarak borsada bir karşılığı bulunmakta. Sektörde şu an için en fazla hacme sahip olanlar yukarıda örnek için kullanılan MANA, SAND ve AXS gibi coinler. MANA, SAND, AXS ve diğer varlıkların hepsi (Evet, haklısınız bu durum biraz da kafa karıştırıcı ama blokzincir üzerindeki işleyiş ne yazık ki oldukça iç içe ve karmaşık) sektör içerisinde metaverse coin olarak isimlendirme. Kripto para borsası içerisindeki bu varlıkların bir değeri olsa da hepsinin temel dayanağı bağlı bulundukları projeleri ve dolayısı ile projelerinin vizyonları, bu unutulmamalı.

3) Metaverse ve NFT varlıkların ilişkisi, kripto geleceğinin anlaşılması için önemli!
Nitelikli Fikri Tabu ya da her birimizin ağzından düşmeyen NFT, kripto para paralar ile benzer klasmana konulsa da iş Metaverse kısmına geldiğinde aralarındaki keskin farkı görmek mümkün hale gelmekte. Metaverse kategorisinde ortaya atılan projelerin büyük bir çoğunluğunda NFT olarak üretilen varlıklar entegre edilebilir durumda. Misal olarak Decentraland projesi içerisindeki alanınızda OpenSea üzerinden aldığınız bir tasarımı sergileyebilirsiniz. Bundan yola çıkarak şunu da söylemek mümkün; NFT, hayal edilen Metaverse ortamındaki en yaygın değer grubu olabilir.

İnsan zihninin şu ana kadar üretebildiği en geniş yaratım havuzu, Metaverse üzerinde inşa edilecektir dersek abartmış olur muyuz? Bu denli geniş bir perspektifin kazanılmasının getirecekleri için bu yorumu yapmak bizce hiç de yanlış olmaz.

İşi bir finale ulaştırmak gerekir ise; yansıma kavramı, metaverse için yapılan benzetmeler arasında metaverseyi en fazla özetleyebilen kavram denilebilir. Şu an için tasvir edilen Metaverse, Blokzinciri teknolojileri denildiğinde akla gelen “yatırım” ve “ticaret” kavramlarının yanına “sanal entegrasyon” fikrini de yerleştirmekte. İlerleyen süreçte ortaya atılan ve atılacak olan büyük projelerin tam zamanlı hayata geçmesi ise insan hayatını kökünden değiştirebilecek bir potansiyele sahip.